Geboortekaartjes toen en nu: van simpel tot uniek

Als je zwanger bent is één van de leukste dingen die je kunt voorbereiden waarschijnlijk het uitzoeken van een geboortekaartje. Wist je dat geboortekaartjes nog maar zo’n zeventig jaar bestaan? De eerste geboortekaartjes die verstuurd werden waren zelfs geen kaartjes, maar geboortebrieven. In de jaren ’40 van de vorige eeuw gingen de rijke mensen deze brieven versieren met een mooi randje en zo ontstonden de eerste geboortekaartjes.

banners-geboortekaartjes

Geboortekaartje door de jaren heen

Door de jaren heen is er veel veranderd op het gebied van geboortekaartjes. Zo waren de geboortekaartjes in de jaren ’50 heel simpel. Het kaartje was wit, de naam van de baby stond erop en dat was het wel zo’n beetje. Pas in de jaren ’60 werden hier en daar afbeeldingen gebruikt, maar die waren nog zwart-wit. In de zeventiger jaren doken de eerste gekleurde afbeeldingen op een geboortekaartje op. Sinds de jaren ’90 zijn de geboortekaartjes steeds informeler en creatiever en wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een geboortegedichtje. In de jaren ’90 werd ook voor het eerst gebruik gemaakt van foto’s op een geboortekaartje.

Trends tegenwoordig

Tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken of het is te maken of te vinden. Steeds meer mensen kiezen voor een eigen ontwerp, online zijn er tal van webshop te vinden met een ontwerptool waarmee je zelf aan de slag kunt. Trends in de geboortekaartjes zijn momenteel met achtergronden als steigerhout, krijtbord of kraftpapier. De ooievaar zie je al decennia lang op geboortekaartjes maar kan nog steeds, al zie je tegenwoordig ook heel veel andere dieren zoals uiltjes, vossen en giraffes. Ook foto’s van de baby zijn nog steeds erg in trek.
Waar vroeger maar één formaat en vorm kaart beschikbaar was zijn er tegenwoordig veel variaties mogelijk. Enkele kaarten, dubbele kaarten, drieluiken of zelfs vijfluiken, maar ook bijzondere vormen zoals in de vorm van een rompertje.

banners-geboortekaartjes2

Inspiratie voor een geboortekaartje

Wil je inspiratie opdoen voor een bijzonder geboortekaartje? Op de website van Koningkaart vind je een heel uitgebreid aanbod trendy geboortekaartjes. Zij hebben ook een uitgebreide collectie met kaartjes voor als je een tweede, derde of vierde kind krijgt. Op de website van Studio Koekepeer vind je heel veel leuke vintage kaartjes. Wil je toch een wat traditionelere handgetekende kaart? Kijk dan eens op de site van LiefsvanAnet.

Bewaren